Limak Grup Şirket olan HEAŞ, Faaliyette bulunduğumuz alandaki değer zincirindeki çevresel zararları en aza indirip, sosyal paydaş değerinin ve toplumsal değerlerin yaratılmasını vurgulayan sürdürülebilir büyüme ilkelerini benimsemekteyiz.
HEAŞ, tüm faaliyetlerinde “bugünün ihtiyaçlarını, gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılama kapasitesini riske atmadan karşılamak” ilkesiyle hareket eden, dengeli ve çevre dostu bir büyüme stratejisi izlemektedir. Ekolojik sürdürülebilirlik, Çevre ve iklimin korunması konuları, HEAŞ’ın hassasiyetle üzerinde duruduğu hususlardır.
Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) imzalamış olan Limak, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği’ne üyedir.
Atık Yönetimi
HEAŞ olarak çevre kirliliğini önlemek ve doğal kaynakların korunmasını amaçlayarak; tesisimizden kaynaklanan atıkların geri dönüşümünü öncelikli olarak desteklemekteyiz.
Tüm çalışmalarımızda “bugünün ihtiyaçlarını, gelecek kuşakların ihtiyaçlarını karşılama kapasitesini riske atmadan karşılamak” ilkesiyle hareket etmekteyiz. Sürdürülebilirlik bilinciyle üretir ve yönetiriz. Çalışanlarımızın ve paydaşlarımızın çevresel sorunların çözümünde etkin rol almalarını destekleriz. Sürekli eğitimler ve özendirici, destekleyici çalışmalar ile çalışanlarımızın çevre konusunda hassasiyetini geliştirmeyi hedefleriz.
Faaliyetimiz sırasında, enerji verimliliği, doğal kaynakların korunması, atık ve emisyon minimizasyonuna yönelik gerekli tedbirlerin belirlenmesi ve uygulamaya koyulması için çalışmalarımızı yürütürüz.
Son yıllarda Ergene Havzasında artan kirlilik yüküne son derece duyarlı olarak tesisimizden kaynaklanan evsel ve endüstriyel atık suların yönetimini santral sahasında kurulu bulunan atık su kirlilik yüküne uygun olan arıtma tesislerimizde gerçekleştirmekteyiz.
Yenileme Projesi Sonrasında Sera Gazı Emisyonları Minimuma İnecek
HEAŞ’ta çevre koruma, faaliyetlerimizin yanında ek bir iş olarak görülmez, aksine yaratacağımız etkiyi yönetme bilinci ile faaliyetlerimize entegre edilmiştir. Yeni kurulacak bloklarımızda yer alan gaz türbinlerinde, Sanayi Kaynaklı Hava Kirliliği Yönetmeliği’nde belirlenen emisyon limit değerlerini ara yük ve baz yükte aşmamak için DLN (Dry Low NOx düşük emisyonlu kuru yakma) Yanma Sistemi bulunacaktır.
Yeni yatırımla üretimde çift yakıtlı sistemden (doğalgaz- motorin) tek ve ana yakıt olan doğalgazın tüketimi ile tesisimizden kaynaklanan sera gazı emisyonu da azaltılacaktır.
Hamitabat Doğalgaz Kombine Çevrim Santrali’nde gerçekleştirilecek yenileme projesi sonrasında kullanmaya başlayacağımız Endüstri Inovasyon Ödülllü’ne sahip Siemens SGT5-8000H türbinler, dünya genelinde kullanılan konvansiyonel türbinlerle kıyaslandığında, üretilen birim elektrik enerjisi başına yaklaşık üçte bir oranında daha az yakıt tüketmektedir. Kullanacağımız yeni nesil gaz türbinleri ile santralimizde elde edeceğimiz toplam kombine çevrim verimi %61 değerine ulaşacak ve bu sayede iki gaz türbinimizde toplam yıllık olarak 80.000 ton CO2 emisyon azaltımı sağlanacaktır.
Aynı zamanda kullanılacak olan dry low NOx /düşük emisyonlu kuru yakma teknolojisi ile ulusal ve uluslararası mevzuatta izin verilen değerlerin çok altında NOX ve CO değerleri elde edilebilecektir. Türkiye’nin ve dünyanın en verimli ve çevreci santrallerinden biri olarak küresel ısınmayla mücadeleye katkıda bulunacaktır.
Yenileme ile Orijinal Ekipman Üreticilerinin tavsiyeleri doğrultusunda üretimde kullanılan kimyasallar değiştirilecek, su arıtma ve kimyasal analiz yöntemleri geliştirilerek buhar ve su kimyasında iyileştirmeler yapılacaktır.